Tomaten - Chlorose
Symptomen
De oudere bladeren laten een geelgroene chlorose zien die begint aan de bladranden en zich later meer naar het midden van het blad verplaatst.
Er ontwikkelen zich binnen de chlorotische plekken, meestal langs de bladranden, witachtige necrotische stippen die in een later stadium samenvloeien.
Redenen
Kaligebrek (K) in het blad.
Een te hoog zoutgehalte kan dezelfde symptomen veroorzaken. Dit kan gecontroleerd worden door de EC van de voedingsoplossing te meten.
Tomaten - Chlorose
Symptomen
De oudere bladeren worden chlorotisch en vervolgens necrotisch. Dit begint aan de bladranden. Bij ernstig gebrek worden de bladeren ook meer naar het midden, tussen de nerven, chlorotisch.
Er ontwikkelen zich lichtbruine tot witte necrotische stippen in de chlorotische plekken.
Redenen
Kaligebrek (K) in het blad.
Een te hoog zoutgehalte kan dezelfde symptomen veroorzaken. Dit kan gecontroleerd worden door de EC van de voedingsoplossing te meten.
Tomaten - Verkleuring
Symptomen
Kastomaten laten kaligebrek vaak zien door vlekkerig rijpen (waterziek). Als de vruchten rood kleuren, blijven sommige gedeelten groen.
De symptomen zijn soms ook waarneembaar bij tomaten die buiten geteeld worden.
Redenen
Kaligebrek (K) in de vruchten.
Kaliumgebrek (k) wordt erger door
- Zure gronden (lage pH)
- Zanderige of lichte gronden (uitspoeling)
- Droge omstandigheden
- Hoge neerslag (uitspoeling) of intensieve irrigatie
- Zware kleigronden (illiet)
- Gronden met een lage K-reserve
- Magnesiumrijke gronden
Kalium is belangrijk voor
- De functies van co-enzymen
- Eiwitsynthese
- Het functioneren van de huidmondjes
- Regeling van de celspanning
- Suikergehalte neemt af