Milieu en recycling

Bij correct gebruik zijn kunstmeststoffen niet schadelijk voor het milieu, maar bij verkeerde toediening is vervuiling van waterlopen mogelijk en dat kan tot ongecontroleerde algengroei en eutrofiëring leiden.

Kwaliteit van de kunstmestzakken

De kunstmestzakken bieden bescherming tegen vocht en tegen mechanische belastingen. Ze zijn gemaakt van polyethyleen (PE), polypropyleen (PP), papier of een combinatie van deze materialen (afsluitbare zakken, volledig “open” zakken voor smeltsluitingen en dichtgestikte zakken). Zakken worden volgens bepaalde specificaties gemaakt: 

  • Papierdikte, aantal papierlagen
  • Dikte van de kunststoffolie (PE) 
  • Weefseldikte (geweven PP) 
  • Sterkte en rekbestendigheid
  • Afmetingen
  • Toevoegingen als UV-stabilisatoren

 

Verpakkingsmateriaal recyclen

Schud zakken zo goed mogelijk leeg. Lege zakken zijn geen gevaarlijke stoffen en mag u bij uw normale afval weggooien of ter recycling aanbieden. Bij testen is gebleken dat zakken die goed zijn leeggeschud nauwelijks nog resten bevatten en niet meer onder de gevaarlijke stoffen vallen. Neem de nationale richtlijnen in acht voor het recyclen van verpakkingsmateriaal. Doorgaans gaan die regels over:

  • Het minimaliseren van de hoeveelheid verpakkingsmateriaal door een verpakkingsformaat te kiezen dat past bij de benodigde hoeveelheid product. 
  • Vul lege verpakkingen (zakken) niet opnieuw met meststoffen. 
  • Leeg alle vloeistofhouders volledig en spoel ze daarna drie keer om; voer het spoelwater veilig af, bij voorkeur in de spuittank om te verspuiten. 
  • Maak poederverpakkingen volledig leeg. 
  • Scheid de verpakkingsmaterialen en sorteer ze op materiaalsoort.

Kijk naar de aangebrachte recyclingsymbolen:

2: HDPE: Hoge-Dichtheid Polyethyleen  
HDPE is iets wasachtig en enigszins stijf. Het scheurt niet. Het drijft in water.

4: LDPE: Lage-Dichtheid Polyethyleen  
LDPE wordt gebruikt voor flexibele zakken. Van gerecycled LDPE worden vaak boodschappentassen gemaakt.

5: PP: Polypropyleen  
PP rekt uit in lange draden en ruikt bij verbranden erg chemisch.

Ook onbruikbaar geworden kunstmeststoffen moet u veilig afvoeren. Zelfs al is het niet meer geschikt voor reguliere toediening, het bevat nog steeds waardevolle voedingsstoffen. Verzamel en gebruik dergelijke resten op verantwoorde wijze. Kan het niet meer gebruikt worden, behandel het dan als chemisch afval. 

 

Recyclen van YaraVita-productverpakkingen

Het YaraVita-assortiment omvat Premium producten die speciale aandacht vereisen in de distributieketen. Gebruikers van YaraVita-producten dienen de geldende wet- en regelgeving na te leven wat betreft het recyclen van verpakkingen. De YaraVita-verpakkingen zijn speciaal ontwikkeld met oog op de recycling ervan en hebben de volgende speciale kenmerken. Onze verpakkingen van 1, 5 en 10 liter hebben een “afneembare” afdichting die volledig is te verwijderen ten behoeve van de recycling en onze pakken van 5 en 10 liter hebben een losneembaar handvat om makkelijker te spoelen. 

YaraVita poeders

YaraVita vloeistoffen