Check en dubbelcheck met de GrassN app
Het grasseizoen is begonnen, het ruikt weer heerlijk op veel plaatsen naar vers gras. In het zuiden vooral en in het noorden nog maar mondjesmaat. Verschil in neerslag en temperatuur zorgen hiervoor.
Het goede maaimoment kiezen
Het zou mooi zijn om voor het maaien te controleren of de percelen wel de streefopbrengst en eiwitgehalte halen. Met de GrassN app heeft u een ideaal hulpmiddel in handen. Niet alleen voor melkveehouders maar ook voor adviseurs. Snel en eenvoudig zijn de percelen in te geven en door één druk op de knop kun je dan zien hoe het gras erbij staat. Hieronder staat een voorbeeld van de GrassN voor een actuele praktijksituatie. Deze melkveehouder heeft voor 9 mei de loonwerker besteld. Dit is ook het moment waarop volgens de GrassN app de streefopbrengst en -kwaliteit wordt bereikt.
Nog een tip voor het maaien
Met maaien heeft u als melkveehouder zelf veel invloed op de uiteindelijke kwaliteit en opbrengst door het seizoen. Daarom de tip: maai niet te kort. Door de droogte van afgelopen tijd en de verwachting dat er weinig zal vallen op korte termijn, is het verstandig wat hoger te maaien, richting 9 cm. Gevolg is een hogere voederwaarde in het gras. Dit komt door een lager ruw as en minder stengel (waar minder voederwaarde in zit). Verder groeit gras uit gras. Dus de hergroei zal sneller zijn, sneller een betere bodembedekking. Dit geeft weer minder verdamping. Hoger maaien geeft uiteindelijk meer opbrengst door het seizoen heen en een betere kwaliteit.
Wat is de Yara GrassN app?
De Yara GrassN app geeft bemestingsadvies over de hoogte en het optimale moment van de stikstofgift op basis van de verwachte grasgroei- en kwaliteit. Daarnaast laat de Yara GrassN app de 'grasgroeipluim' zien. Hiermee heeft u elke dag inzicht in de bijgroei van drogestof en de RE-ontwikkeling. De Yara GrassN app 2.0 is gebaseerd op alle Nederlandse grasland onderzoeken sinds WOII. 55.000 datapunten gecombineerd met machine learning zorgen voor een robuust model dat de melkveehouder helpt in de ondersteuning van beslissingen rondom graslandbeheer.