Presentatie Grasdag gemist? Dit waren de belangrijkste onderwerpen

Tijdens de Grasdag in Grashoek verzorgde agronomist Theo Courtz diverse presentaties in de kennisschuur over het thema bemesting. Waarom is het van belang om bijvoorbeeld KAS in Big Bags te bestellen en niet in de silo te blazen? Lees het hier terug.

Wat is nou een goeie meststof?

Stikstof-meststoffen zijn in diverse vormen aanwezig op de markt in Nederland en België. De meest gebruikte is de kalkammonsalpeter 27% (KAS), maar ook wordt er veel gewerkt met KAS en zwavel (24%N, 18% SO3). Daarnaast is er steeds meer vraag naar seleniumhoudende meststoffen, die naast stikstof en zwavel ook direct selenium meegeven aan het gras.

Er valt dus wel wat te kiezen. Maar als melkveehouder is het kiezen voor de beste kwaliteit-prijsverhouding altijd weer een opgaaf. Waarom is het belangrijk om te kiezen voor een hoge kwaliteits-meststof? Te beginnen met het doel: als landbouwer is het van belang om een optimale korrelverdeling op het veld te realiseren. Zo ga je het meest efficiënt met de minerale meststoffen om.

Waarom is een optimale korrelverdeling belangrijk?

Een korrel minerale meststof lijkt op het eerste gezicht op elke andere korrel. Maar wie goed kijkt kan soms verschillen waarnemen. Dit is met name goed te zien bij blends (bij een gemengde meststof zoals KAS – Zwavel worden dan korrels uit verschillende partijen samengevoegd). Het korreltje stikstof (N) kan dan net wat groter, kleiner, zwaarder of lichter zijn dan het korreltje zwavel (S). Dat is van invloed op het strooibeeld, en uiteindelijk van de grasgroei. Zo strooit een lichtere korrel minder verder of gaat zelfs kapot, waardoor er stof achter de strooier ontstaat. Zonde, want je geld dat je voor je minerale meststoffen hebt betaald gaat letterlijk in rook op. Onderstaande beeld laat goed het verschil tussen de korrels zien.

Ongelijke korrels.jpg

Hoe creëer je het beste strooibeeld?

Er zijn dus verschillende factoren van belang bij het strooien van minerale meststoffen. De belangrijkste op een rijtje:

  • Uniforme korrelgrootte: elke korrel is ongeveer even groot.
  • Relatief hoge soortelijke massa: de korrels hebben dezelfde samenstelling zodat ze even ver strooien.
  • Strooier-instelling: het is van belang om de strooier af te stellen op de gebruikte soort meststof. Raadpleeg hiervoor ook de strooitabellen op de website van Yara.
  • Traceerbaarheid: weet waar het product geproduceerd wordt, op Big Bags is dit eenvoudig af te lezen. Vraag bij bulk uw leverancier.
  • Goede opslag- en bewaarmethode voor behoud van kwaliteit: Big Bags van Yara worden af fabriek geseald en worden niet blootgesteld aan vocht. Dit voorkomt klontering en zo kunnen ze ook langer bewaard worden. Bovendien weet u in 1 oogopslag hoeveel u nog op voorraad heeft (alle Big Bags bevatten 600 kg meststof).
  • Samengestelde meststof: alle aanwezige elementen (zoals stikstof en zwavel) zitten in 1 korrel, dus worden de nutriënten egaal verdeeld. Dit is goed te zien op onderstaande afbeelding.

Straight vs blend.png

Meer tips over strooien?

Bij Yara delen we met regelmaat tips over bemesting, zo ook over het strooien en welke meststoffen u als melkveehouder in Nederland of België het beste kunt gebruiken. Beluister daarom ook onze podcasts van Yara Benelux (dit kan op elk podcast-platform zoals Spotify) en check ook eerdere artikelen die wij schreven. Heeft een directe vraag? Stuur dan een mail naar yarabenelux@yara.com.