Terugblik: dit is er in 2022 gebeurd

Centraal dit jaar stond toch wel het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, wat een directe werking op onze economie had. Gas- en energieprijzen schoten omhoog en gingen gepaard met een torenhoge inflatie. Ook de prijzen van meststoffen fluctueerden dit jaar. Wat hebben we verder qua grasgroei gezien en wat kunnen we daarvan leren? Een korte terugblik op 2022.

Zacht voorjaar, hoge T-som

De gemiddelde maandtemperaturen van het begin van dit jaar (januari t/m mei) lagen ten opzichte van 2021 allemaal hoger. Een zacht voorjaar, waardoor de T-som vroeg gehaald werd. Hierna werd het toch weer wat kouder. We kunnen wel spreken van een normale grasgroei dit jaar.

De zomer van 2022 kende erg droge en zonnige perioden. Dit was vooral in het oosten in het zuiden (ook in België) goed merkbaar. Dit was met name voor de akkerbouw een groot probleem, aangezien irrigeren in deze regio’s niet altijd mogelijk is. Desondanks was het najaar vrij nat, wat een gunstig effect heeft gehad op de grasopbrengst. Dit jaar werd op zelfs op 15 december nog gras ingekuild.

Hoge meststofprijzen, efficiëntie erg belangrijk

Het uitbreken van de Oekraïne-oorlog had een direct effect op de prijzen meststoffen. De Europese sancties aan het adres van Rusland limiteerden de aanvoer van gas naar landen in Europa. De productie van kunstmest is een gas-intensief proces, waar de prijs erg hoog was. Dit legde extra veel nadruk op het kiezen van het juiste koopmoment en, misschien wel belangrijker, het kiezen van de juiste meststof. Het bracht goedkopere alternatieven zoals ureum in het daglicht, maar of deze optie op langere termijn ook meer resultaat oplevert valt te betwijfelen. Hierover schreven we in dit artikel meer.

Yara deelt kennis online…

En toch blijft efficiëntie in het gebruik van meststoffen een tijdloos onderwerp. Het juiste product in de juiste hoeveelheid, op de juiste plek en op het juiste moment zal altijd van belang zijn. Maandelijks houden wij u via deze nieuwsbrief op de hoogte van actualiteiten, tips en acties vanuit Yara. Ook via onze podcast (te beluisteren via Spotify of andere podcast-platformen) blijft u met regelmaat op de hoogte.

… maar we zoeken u ook graag op

Toch gaat er niks boven een 1 op 1 gesprek waar we de belangrijkste thema’s met u bespreken. Wij zijn op verschillende evenementen te vinden door het jaar heen, in Nederland in België. Onze agronomen Theo en Pieter zijn druk om ze te bezoeken en ook in 2023 kunt u ze weer op diverse beurzen en evenementen tegenkomen. Daarnaast organiseerden we dit jaar voor het eerste onze eigen velddagen en informatiedagen bij onze testbedrijven.

In januari en februari heeft Yara weer webinars voor de landbouw gepland. Daarover informeren we u binnenkort verder. Wilt u intussen in contact komen met Yara? Stuur dan een mail naar yarabenelux@yara.com of neem contact op met Theo of Pieter (zie onderstaand).

Theo Courtz
Theo Courtz
Agronomisch adviseur Nederland & België
Pieter de Prycker
Pieter de Prycker
Sales agronoom België